Recensies

http://www.jazzenzo.nl/?e=4252&fbclid=IwAR1ja9UqOurKLGb0c7UTMlham561igk4j9KV2W8QdHJ2EOaBK3hA0elvBnU

Jazzism: JazzOut Heerlen

3voor12 Limburg: JazzOut Heerlen

Written In Music: Jazzout

Jazzenzo: EUJAZZ Night

Recensie L1-radio

Recensie Jazzism                                   Recensie Heaven

recensiejazzism   recensieheaven

Recensie Dagblad De Limburger
recensieDeLimburger

Concertrecensie Mulheim

Jazzenzo Jazz Magazine

LP-Recensie Jo Didderen & L’Equipe de Rêve – Happy Hour

bezetting: Marc Huynen trompet, Tim Daemen trombone, Rob Sijben altsaxofoon, Bart Oostindie, gitaar, Simon Oslender keyboards, Jo Didderen contrabas, Jerome Cardynaals drums, Steffen Thormählen. percussie
opgenomen: 6 en 7 juli 2015, LEON’s Farm, Panningen
uitgebracht: mei 2016
label: InBetweens Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 45’24
website: www.inbetweens.com
door: Cyriel Pluimakers

De uit Limburg afkomstige contrabassist Jo Didderen (1966) werd bekend door zijn werk met de Mijke Loeven Band en Sprinkhuizen, Fennis & Didderen. Met dit laatste trio maakte hij ook succesvolle theatertournees met de Haagse cabaretier Sjaak Bral. Samen met Steffen Thormählen vormt hij de ritmesectie van de bekende Mo’Jones Big Band. In 2012 brengt hij zijn eerste eigen album uit ‘Songs For My Father’, een eerbetoon aan zijn in 2004 overleden vader. Jo Didderen staat bekend als een breed inzetbare contrabassist met een ouderwets stevig geluid.

Zijn nieuwste productie ‘Happy Hour’ is uitgevoerd als een heuse Blue Note-uitgave met zijn eigen vrouw op de cover. Uiteraard niet alleen verkrijgbaar op cd maar ook op onvervalst vinyl. De muziek beweegt zich tussen de legendarische sound van het fameuze label en de eigentijdse groove van de New Cool Collective. Uiteraard geeft de net vijftig geworden Didderen zijn eigen draai aan al dit moois. Alle stukken zijn door hemzelf gecomponeerd en het accent ligt allerminst op klakkeloos naspelen.

De lp volgt de indeling van een traditionele Blue Note-plaat. Na een stevig begin wordt de muziek meer impressionistisch van karakter, met veel ruimte voor de toetsen van Simon Oslender en de lyrische trompet van Marc Huynen.

De B-kant geeft aandacht aan gitarist Bart Oostindie, die klinkt alsof hij les heeft gehad van de legendarische Grant Green. Ook altsaxofonist Rob Sijben refereert in zijn spel aan de legendarische blazers van weleer. Simon Oslender verhoogt de pret met een vette groove op zijn Hammond en trombonist Tim Daemen pakt fors uit in een betoog waarin veel jazzhelden uit de jaren vijftig voorbijkomen.

Er is niets mis met ‘retro’ jazz, mits het goed uitgevoerd wordt met respect voor de traditie. Het staat nu al vast dat Jo Didderens  ‘Happy Hour’ een van de meest feestelijke jazzproducties van 2016 vormt. ‘Let’s Dance’ luidt de toepasselijke subtitel van de plaat. L’Equipe de Rêve is een band met een ongetemd no-nonsense speelplezier, dat we misschien veel te weinig tegenkomen.

01 Juli 2016